Vandra i de småländska skogarna

Det här med att vandra i skog och mark är nyttigt både för kropp och själ. Du kan vandra året runt, bara du tänker på att ha rätt kläder på dig. En bra ryggsäck är ett måste, men den bör inte vara för tung att bära, så ta endast med det viktigaste du behöver. Mat, dryck, ett extra ombyte av kläder med både varma och tjocka sockor och likadant med tröjor. Vissa vandringsstigar går via en sjö, och där kan det finnas bänkar att sitta på. Där kan du inta din matsäck eller grilla om det finns en grillplats. Du kan anlita Kompetens plåtslageri för hjälp, de kan det mesta inom plåttak och kan låta en av sina plåtslagare bygga vedsjul med plåttak utmed vissa vandringsleder. Nedan hittar du förslag på några trevliga vandringsleder i mörkaste Småland.

Gislavedsleden

Om du vill upptäcka det typiska småländska landskapet till fots är Gislavedsleden att rekommendera. Leden är nästan 10 mil lång och börjar i söder i Kinnared och i norr i Isaberg. Gislavedsleden bjuder på både trevliga kulturmiljöer och spännande naturupplevelser. Du kommer även passera förbi de två naturreservaten Fegen och Isaberg och när du vandrar får du uppleva både barrskog och lövskog. Du passerar förbi sjöar, små byar med sina härliga hagar och åkrar. Vandrar du där under sommaren lär du få se både kossor och lamm beta i hagarna. I söder förbinder sig leden till Hallandsleden och i norr kan du fortsätta in på Höglandsleden genom Järnbärarleden.

Sigfridsleden

Först och främst är denna led en vandringsled, men om du är försiktig och visar hänsyn mot de som vandrar har du lov att köra mountainbike. Vandringsleden är ungefär 90 kilometer lång med en markerad anslutning på cirka 14 kilometer som går förbi smalspåret ända till Evedal och Växjö domkyrka. Sigfridsleden är en av flera vandringsleder som kan ses som pilgrimsled med historiska anknytningar.

Utvandrarleden

Vem älskar inte Småland och dess natur? De djupa skogarna med doft av gran- och tallbarr och tystnaden, det är bara fåglarnas kvitter du hör. Du kan koppla av helt från vardagens stress och låta dig njuta av vad den underbara naturen bjuder dig på. När du vandrar på Utvandrarleden går du genom ängar och skogar, förbi sjöar, stugor, gärdsgårdar och de för Småland så typiska stenmurarna.

Det är nog inga konstigheter att förstå att detta är författaren Vilhelm Mobergs hemtrakter. Härifrån var det många som emigrerade till Amerika under 1800-talet och som beskrivs i hans romansvit Utvandrarna. Leden består av både av en vandringsled, och en cykeldel. Det går också att paddla kanot under en viss del av sträckan, och du kan övernatta på fyra ställen.

mobile-shop