Rädda skogen genom att spara el

Utan skogarna skulle liv på jorden inte vara möjligt. Tyvärr hotas skogarna av mänskliga aktiviteter och avskogning, något som fått till följd att världens skogar hittills minskat med cirka 35 procent. Utöver detta faktum visar studier att världens skogar minskar med drygt 0,5 procent varje år. Om denna utveckling fortsätter kommer 40 procent av världens skogar som återstår att vara borta inom 20 år.

Kontrollera din elförbrukning med rätt elbolag

Det finns en rad negativa konsekvenser med mindre skog, inte minst för djurlivet, ekosystemet och klimatet. Ett dilemma med att bedriva avskogning för att producera biobränslen är att samma mark skulle kunna användas för att odla matgrödor. I själva verket har stora områden med skog skövlats för att odla oljepalmer, sojabönor, och sockerrör för etanol. Det innebär att även om din el kommer från förnybar energi så är det fortfarande viktigt att spara el.

För att rädda skogarna och miljön måste varje individ dra sitt strå till stacken. Det enklaste sättet är att optimera din elförbrukning eftersom ju mindre el du förbrukar desto mindre belastas kraftverken, vilka släpper ut koldioxid. Som du säkert känner till bidrar koldioxidutsläppen till växthuseffekten som i sin tur bidrar till klimatförändringarna och en medeltemperaturhöjning.

Genom att vidta smarta åtgärder som att spara el kan du både spara pengar och leva mer klimatsmart. Börja med att byta ut ditt elbolag till ett klimatsmart. Se på https://www.tibber.com/se/ som är utvecklat med smarta funktioner för att sänka din elförbrukning. Även om du sparar pengar med Tibber är den främsta fördelen att du genom deras app får översikt av hemmets elförbrukning.

Lyckligtvis finns det många sätt att spara el och därmed indirekt rädda skogarna. Härnäst presenteras flera enkla sätt som du kan sänka din elförbrukning på, vilka är följande:

  • Använda lågenergilampor.
  • Stänga av elektronik.
  • Justera temperaturen inomhus.
  • Köpa apparater med god energimärkning.

Läs vidare för att se närmare på dessa tips!

Topp 4 tips på hur du sänker elförbrukningen

1. Använda lågenergilampor. Nästa gång du behöver köpa en glödlampa, köp en lågenergilampa istället för en vanlig. De både håller längre och förbrukar mindre el.

2. Stänga av elektronik. Ett omedelbart sätt att spara el är att stänga av lampor och elektronik. Det händer lätt att datorer och TV-apparater är på i standby-läge som drar viss el. Se därför till att koppla ur eller stänga av strömbrytaren till apparater när du inte använder dem.

3. Justera temperaturen inomhus. Kontrollera inomhustemperaturen med jämna mellanrum för att se till att inte onödigt mycket el förbrukas på att uppnå ett visst gradantal. Det bör vara mellan 18 och 20 grader Celsius inomhus.

4. Köpa apparater med god energimärkning. Ännu ett sätt att spara el är att uppgradera gamla apparater och maskiner med nya. Nya och moderna apparater är nämligen betydligt mer energieffektiva och gör på sikt att du tjänar pengar. Håll utkik efter Energy Star-etiketten på nya apparater och kom ihåg att inte köpa större modeller än vad du verkligen behöver. Detta gäller framförallt för kylskåp, frysar och luftkonditionering.

mobile-shop