En göl i skogen

Skogens mytologiska varelser

Varje år läser vi böcker som sagor med mera om varelser som finns ute i skogen, de så kallade mytologiska varelserna. Förr var sagorna till för att skrämma barn så de höll sig borta från dessa trakter eller för att varna så att även vuxna var försiktiga när de gick ut i skogen. Men var dessa väsen farliga? Tänk att du sitter där ute i skogen på en sten och tittar ut över gölen som ligger där bland träden. Fåglarna kvittrar och ibland hör du grenar som knäcks till. Något rasslar till bakom dig, var det ett troll som tog sig upp under stenen och sprang i väg? Du går närmare gölen men inte för nära då tankarna går till Näcken. Han brukade lura ner människor till vattnet för att sedan dränka dem så det är alltid bra att vara försiktig.

En göl i skogen

Värna om naturen och skogarna vi har och varför inte skaffa en vätgasbil. Vi måste tänka på de varelser som finns därute och vem vet, kanske någon utav dem hamnar i den mytologiska listan över varelser en dag som den listiga räven eller den smarta råttan. Att läsa om mytologiska varelser är intressant och det finns många platser att läsa om detta på internet och även böcker. Att möta eller se någon kunde betyda döden, varning eller glädje. I gruvor och berg fanns gruvrået, eller bergrået som hon också kallades. Ibland skrämde hon iväg människor från gruvorna genom att likna en fladdermus, en gammal gubbe med grått skägg eller en trollkärring. För att locka männen kunde hon ibland klä sig fint och detta gjorde hon för att lura iväg dem från till exempel gruvplatser. Hon var inte bara elak utan kunde även varna om olyckor som kunde uppstå eller locka gruvmännen för att visa bra platser. Det finns många intressanta varelser att läsa och lära sig mer om, några av dem är troll, jättar, älvor, vittror, alver och vättar.

Små gråa vättar och andra varelser

En liten igelkott

Troll kan man läsa om i många sagor och hur de såg ut, hur små eller stora de var berodde många gånger på var de befann sig. Många förknippar trollet som litet men det sägs har funnits troll stora som jättar med. Trollen förtrollade ofta kvinnor och när de sedan kom tillbaks hem hade deras syn på saker och ting förändrats. Vittran känner säkert de flesta till från boken Ronja Rövardotter skriven av Astrid Lindgren, men skillnaden här är att de i boken var vildvittror. Vittrorna sägs vara osynliga och lever sitt liv precis som vi gör med boskap och jordbruk. Om man inte vill få besök av boskap springandes rakt genom sitt hus, då ska man undvika att bygga över vittrornas, då de bor under jorden. Vitterstråken som deras vägar kallas finns på gamla kartor från förr. Vättar är en annan varelse som bodde under husen. De stal från husägarna, klädde sig oftast i grått och de kunde se ut som igelkottar eller paddor. Man kunde straffas med olyckor eller olika sjukdomar om man av misstag hällde vatten över marken där de bodde. mer fakta om vättar kan du läsa här.

mobile-shop