Jakt

Det gäller att vara redo

Jakt är något som vuxit i popularitet under de senaste åren. Tidigare har jakten ofta setts som ett nöje för överklassen och många menar att jakten bara är till för att gå ut i skogen och skjuta djur för att det är roligt. Allt fler har dock upptäckt att så inte är fallet. Jakten är mycket mer än att skjuta och det kan faktiskt gå en hel dag i skogen utan att ett enda skott avlossas. Jakt är gemenskap, och att njuta av naturen. Att jaga betyder att man kan hålla djurstammen på en bra nivå. Det är också tack vare jakten man kan undvika inavel och få tag i skadade djur som går runt och plågas. Den jakt som sker i de svenska skogarna är inte lika aggressiv som jakten i många andra länder. Till exempel får man inte jaga från bil eller från hästryggen här. Man får heller inte jaga alla djurtyper året runt.

Vem kan vara med och jaga?

Om man ser till vem som kan vara med och jaga så är svaret att alla kan vara med. Ofta finns det ställen där även personer i rullstol kan vara med i på jakten. Det händer att vanligt folk är med på jakt som gäster, och då behövs ofta inte några speciella kläder men det ska helst vara mörka färger. När det handlar om kunskap behövs inga specifika kunskaper utom förmågan att vara tyst för att vara med och titta på. Om man ska skjuta behövs dock en godkänd jägarexamen. Om man vill ha eget vapen krävs dessutom vapenlicens. Det är ofta välkommet att vara med under jakten och utfodra vilt och hjälpa till att bära ut vilt ur skogen. Det är också mycket populärt om man kan vara med och ta ur djuret och även hjälpa till och stycka det. Alla dessa olika sysslor ingår i jakten så det är inte bara tillfället när djuret skjuts som är jakt. Det finns alltså många tillfällen där människor med olika förutsättningar behövs.

Hur går jakten till?

När jaktdagen börjar brukar man generellt sett ofta samlas någonstans och bestämma olika pass och liknande. Sedan åker man ut till de olika passen, och jakten kan börja när alla fått plats i jakttorn eller på sina markpass. När hundarna släpps brukar det inte ta lång tid innan man hör skall av att de hittat något. Då är det dags att hålla sig vaken och alert eftersom ett djur kan komma farande när som helst. När djuret kommer gäller det att ha det inom skjutavstånd. Om så är fallet och hunden inte är i vägen kan man avlossa skottet. Om djuret inte är tillräckligt nära, kan man passa på att njuta av att få se ännu ett av skogens alla vackra djur. Om man skjuter ett djur som inte lägger sig måste man direkt rapportera detta till andra jaktkamrater som då kan hålla utkik efter just detta djur och få tag i det.

mobile-shop