Hälsofördelar med att vara ute i skogen

Vi svenskar är lyckligt lottade eftersom vi, var och en av oss, har närhet till naturen. Oavsett vart vi bor har vi skog och sjöar precis runt knuten och detta faktum borde vi utnyttja mer. Att röra sig ute i skog och mark är nyttigt och sunt av flera anledningar. Ett stillasittande liv är osunt det har vi alla hört någon gång. Vad vi oroar oss för mest är att bli feta. Faktum är att vi har långt mycket värre saker att oroa oss över än fetma. Om man tillbringar för mycket tid inomhus så blir luften stillastående vilket innebär att syrehalten försämras. Syret är livsnödvändigt för vårt blod. Om vi väljer att stanna inomhus dagarna ut och in så kan blodet bli förgiftat. Förgiftat blod förlorar sin syrehalt och då blir blodet tjockare och mer trögflytande. Blodet koagulerar. Detta i sin tur kan ge svåra konsekvenser som blodproppar och hjärtinfarkt. Att ta sig ut i skogen på en skogspromenad är en hälsokur på riktigt, en hälsokur man absolut ska unna sig så ofta som möjligt.

Skogspromenaden och kreativiteten

Det finns även andra hälsofördelar med att röra sig i skog och mark. Det är bra för kreativiteten. Inte endast därför att blodtillförseln förbättras genom ökad syretillförsel utan därför att själva promenaden i sig är lugnande och till och med meditativ. Under promenaden växer lugnet, andningen blir lugnare och av någon anledning så kommer den egna kreativiteten igång av detta tillstånd. Har du något du funderar över, ett bekymmer eller ett problem du behöver lösa så släpp allt, glöm allt och ge dig ut på en skogspromenad. Med stor sannolikhet kommer du att lösa problemet under skogspromenaden. Frisk luft och barr har den effekten på människan, man blir en kreativ problemlösare, en idespruta fylld av inspiration. Med tanke på att mer och mer skogsmark jämnas med marken kan vi behöva ta till vara på de tillfällen vi har att vandra i skog och mark. Parker och skogsområden ska absolut bevaras och i städerna vore det mycket god arkitektur att anlägga fler parker och skogsområden. Central Park i New York är ett mycket gott exempel på bra miljötänk och god stadsplanering hand i hand.

Lagstadgat med ren inomhusmiljö

Med tanke på att syretillförseln är så viktig för människan kan det vara en ide att se över din ventilation hemma med en ovk stockholm eller vart du än bor. Det är en ventilationsöversyn som mäter hur lufttillförseln fungerar i fastigheterna. Speciellt viktigt är det i lokaler och fastigheter där många personer vistas samtidigt och anledningen till det är att det då är flera som förbrukar syret i luften. Skolor, förskolor och arbetsplatser ska alltså besiktas med jämna mellanrum och det är det lag på. Eftersom man har lagstadgat kring detta så förstår man hur viktigt det är med frisk luft. Vad som hindrar oss från att ta den där hälsosamma skogspromenaden är enbart slöheten. Men till er har jag glada nyheter. Genom att röra på sig och få nytt syre och rent blod i ådrorna så blir man piggare och får ny energi, så är du trött och hängig så är en skogspromenad precis vad du behöver.

mobile-shop