Vilda djur du kan stöta på i skogen
Den svenska skogen är hem för många vilda djur. Här får de vara ifred från oss människor och leva som de har gjort långt innan det ens fanns människor på jorden.
Älg
Det är inte för inte som älgen även kallas för skogens konung. Den är vårt största hjortdjur och älgtjurarna (hanarna) kan få rejäla horn som kan nå upp till nära två meter i spännvidd. Älgen finns över hela Sverige och lever mestadels av växtdelar som blad och skott från olika träd och buskar.
En svensk tradition är älgjakten som infaller varje höst. Ett av syftena med den är att hålla älgpopulationen nere. För många jägare är de stora älgkronorna också viktiga troféer. Ju fler taggar älghornen har, desto värdefullare anses de vara. Ofta används även särskilt tränade jakthundar i samband med älgjakten.
Det är också viktigt att klä sig ordentligt när man ska ut i skogen, oavsett om man är jägare eller en vanlig friluftsmänniska. Hos ITAB Outdoor kan du bland annat köpa ett par rejäla kängor eller stövlar som håller dig varm och torr om fötterna när du vandrar omkring i skog och mark.
Rådjur
Rådjuret är ett annat hjortdjur i svenska skogar och är även vanliga att få syn på då de ganska ofta kan leta sig in på villatomter i jakt på föda. Precis som älgen är rådjuret växtätare och gillar även att äta svamp. Till skillnad från älgen kan rådjuret inte bryta ner födan på samma sätt, vilket gör det svårt för det vintertid när marken, där de brukar hitta sin föda, är täckt av ett tjockt lager snö. Det här kan få till följd att en så stor andel som 30-40 % av en rådjursstam svälter ihjäl under vintern. En annan vanlig dödsorsak är att rävar kan döda uppemot 30 procent av rådjurskiden, som ungdjuren kallas. Många rådjur dör också, likt älgen, i viltolyckor där de blir påkörda av bilar när de korsar vägar.
Ormar
I Sverige finns lyckligtvis inte särskilt många giftiga ormar då det endast är huggormen som är giftig. Den gillar att hålla till i bland annat stenrösen och kan under soliga dagar ses ligga och lapa sol, eftersom ormar är växelvarma djur. Huggormen känns lätt igen på sitt karaktäristiska sicksackmönster på ryggen, men det finns även helsvarta huggormar. För ett otränat öga kan det vara lätt att förväxla den ofarliga snoken med en huggormen, men det finns flera utseendemässiga skillnader mellan dem. Till exempel har snoken två gulvita fläckar precis bakom huvudet. Snoken har dessutom runda pupiller, medan huggormens är vertikala.
Den tredje sortens orm vi har i Sverige är den mer sällsynta hasselsnoken. Precis som den vanliga snoken har den runda pupiller, men färgen på kroppen är brunaktig med mörkare fläckar. Alla ormar är numera fridlysta i Sverige.