Att ta sig till skogen

Väldigt många uppskattar en härlig skogstur. Det kan vara en dag med bärplockning och fyllda svampkorgar, ett pass på älgjakten eller en picknick med barnen. Nu när hösten och vintern är i antågande fylls skogen av såväl godsaker att fylla skafferiet med, vackra växter och en möjlighet att ladda upp med sinnesintryck som att minnas under de mörka vintermånaderna.

Varför är en skogstur så bra?

Att vara i skogen är fantastiskt bra för både den fysiska och den mentala hälsan, och är därför ett utmärkt sätt att varva ned. Forskning visar till exempel att vistelse i skogen ger en ökad känsla av välbefinnande, bättre immunförsvar och minskade stressnivåer. Detta är hälsoeffekter som såväl gammal som ung kan dra fördel av. Utöver detta är en skogspromenad en effektiv form av motion som både ökar pulsen och tränar balansen då promenaden sker på ett ojämnt underlag.

Vilka aktiviteter är möjliga i skogen?

Tack vare allemansrätten har alla rätt att fritt röra sig i skogen, så länge regeln ”inte störa, inte förstöra” följs. Möjligheterna till aktivitet i skogen är nästintill oändliga, det finns en skogsaktivitet för alla! Här följer några olika förslag:

• Mindfulness, till exempel yoga eller meditation

• Plocka svamp, bär eller örter. Skogen är fylld med gratis godsaker, men tänk på att inte allt innefattas av allemansrätten

• Jakt och fiske

• Fågelskådning

• Geocaching

• Trädklättring

• Spårjakt med barnen

• Längdskidåkning

• Orientering

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna!

Olika sätt att ta sig till skogen

Vissa har sådan tur att de har skogen inpå knuten, men de allra flesta behöver på ett eller annat sätt ta sig till dit. Beroende på hur långt bort skogen i fråga ligger är olika färdsätt olika lämpliga.

När skogen ligger nära hemmet eller jobbet kan det passa att ta cykeln. Detta är ett billigt alternativ, som dessutom tillför än mer motion till skogsturen. Tyvärr blir det snabbt besvärligt vid regnväder, blåst eller långa avstånd.

Har man körkort är bilen ett smidigt alternativ. Skogar på ett längre avstånd blir möjliga, vilket öppnar upp för större variation av aktiviteter, och det är möjligt att ta med sig mer packning både dit och hem. Ett enkelt och tryggt val är privatleasing av en bra bil med goda köregenskaper i både terräng och stad.

Utan körkort är alternativen färre, men det finns fortfarande en del alternativ. Att samåka med någon är ett kostnadseffektivt sätt att få bilfärdens fördelar. I stora delar av landet finns dessutom goda möjligheter till kollektivtrafik. Att ta bussen eller tåget från staden ut på landet är ett miljövänligt och billigt transportsätt. Men det medför stora begränsningar på vad som kan forslas med till och från skogen. Att släpa jaktutrustning på tåget, eller 35 liter trattkantareller på bussen kan vara svårt, och lär dessutom inte vara särskilt uppskattat av övriga resenärer.

Efter denna artikel finns bara en sak att göra – välj en aktivitet, hitta en passande skog, använd valfritt färdsätt, och njut av allt det goda skogen erbjuder!

mobile-shop