En egen skog i trädgården

Om man inte bor i närheten av en skog kan det trots allt vara trevligt att få ha lite grönska omkring sig, men hur kan man egentligen ordna det? Att odla träd på tomten går såklart men det tar ofta en hel del år innan de växer upp och om gården inte är så stor kanske ett stort träd ställer till med problem. Vad finns det då för alternativ?

Åka på utflykt

Ett alternativ om man vill se och uppleva riktig skog kan vara att åka på utflykt. Man kan till exempel åka och plocka blommor, bär eller svamp under de olika årstiderna och det kan vara spännande för familjemedlemmar i alla åldrar. När man åker ut i skogen kan det dock vara bra att tänka på att risken att få fästingar och att bli biten av olika insekter kan öka en del. När det gäller vistelse i skogen är det dock inte mycket som slår känslan av frihet.

Bygg ett växthus

Om det inte är skogens träd som lockar utan bara grönskan kan man också bygga ett växthus eller två på tomten. Där kan man odla massor av olika saker och få dem att klättra i väggar och tak så att det blir en riktigt grön och skön stämning där inne. I växthuset kan man ställa in hur fönster och annat ska öppna sig så att man kan få det varmare och kallare. Man kan också sätta in bevattningssystem som gör att klimatet blir mer fuktigt. Kanske kan man också sätta lite olivträd, klängväxter eller större buskar som gör att temat skogen kommer fram än bättre i växthuset.

Kolla in grannens trädgård

Om grannen har en trädgård som är lite närmare skogen eller som har ett parti med träd kanske man kan gå dit och nypa lite skogsluft. Om skogen inte används eller om grannen inte är i sitt hus så ofta kan man kanske fråga om man får ställa ut lite bänkar, stolar eller annat som man sedan kan sitta på och njuta av.

Fördelar med att vara i skogen

Det finns flera fördelar med att vara i skogen. Många blir mycket lugna och kan slappna av betydligt mer i skogen än vad de kan i stan. Flera som har olika sjukdomar i luftvägarna eller lungorna kan också uppleva att de andas lättare och att man de kan rör sig mer innan de blir ansträngda. En annan fördel med att vara i skogen är att man kan känna sig lite friare. Man kan i stort sett göra vad man vill utan att någon stör. Man behöver inte tänka på bilar, cyklister som plingar eller på att man går i vägen för stressade handlande personer.

mobile-shop